2010. január 30., szombat

A Józan Ész Tanácsa

A Mindentudás Egyetemét gondolta matematikai ismeretek terjesztése terén megverni a KIA reklámstábja. Összecsődítve a világ nagy koponyáit, komoly töprengések, gondterhelten ráncolódó homlokok csillogása mellett megszületik a mindent elsöprő érv: a 7 több, mint a 2!

Heuréka!
Ezért válaszd a KIA-t! Ha netán más autófabrikátor ráeszmél, hogy a 16 mégtöbb, mint a 7, hát nagy bajban lesznek. Hallgassunk is róla mélyen!

Pár okos - mondhatnám Bölcs - kimaradt az előző grémiumból. Őket elnökünk vette szárnyai alá. Eme Bölcsek Tanácsa világ- (de legalábis ország-) jobbító szándékkal újfent feltalálta spanyolviaszt. Orwell Állatfarmjára hajazva kijelentik: Korrupció rossz, oktatás jó! Orwell diktátor disznai is érthetőre egyszerűsítették a jelszavakat: Két láb rossz, négy láb jó!

Komolyan ilyen mélyre sűllyedtünk? Ez az a szinvonal, ami még az érthetőség határát súrolja a tömegek számára?

A józan ész (cizelláltabb formájában a józan paraszti ész) régen a normális életvitelű, normális, a valóságtól nem elrugaszkodott gondolkodásmódot jellemezte. Ez a gondolkodásmód alkalmazkodott a külvilághoz, a természethez, s mivel létszám szerint a földmívesek tábora volt a legnagyobb, nevét is innen kapta. (Egyes természeti népeknél a vének nagyobb élettapasztalatát igyekszenek hasznosítani, ami mai munkaerő piacon ugye nonsznsz lenne).

Olvasóim megszokhatták, hogy néhány javaslatot teszek írásaimban. Most is így lesz. Javaslom, hogy mi itt cirka tízmillióan alakítsuk meg a Józan Ész Tanácsát! Ismerjük meg (oktatás) a természeti és társadalmi törvényeket, összefüggéseket. Ne az önjelölt megváltókra várjunk, és ne tekintsük a külvilágot se katasztrófafilmnek, se pszichothrillernek. Ez nem mozifilm, itt a sebesülés fáj, gyakran halálos, nem hekkelhető meg örök életre.
Majd elfelejtettem: .. és tarsuk szárazon a puskaport!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése