2009. március 20., péntek

Hihetetlenek

De nevezhetném őket hitelteleneknek is. Ha igaz, hogy gyümölcséről ismerszik meg a fa, akkor ezt a gyümölcsöst már rég tövestül ki kellett volna vágni, és friss, egészséges termést adó fákat ültetni helyette. Ezek a fák a hitelminősítők (a Moody's, a Standard & Poor's, a Fitch Ratings), hogy csak a legismertebbeket említsük. Kistestvérkéik az úgynevezett 'szakértők', akik attól azok, hogy a pénzügyi szektorban dolgoznak, makulátlan sötét öltönyben járnak (ebben tényleg szakértők).
Furcsa módon, ha egy mérnök mond valamit, meghallgatják, de nem biztos, hogy feltétlen elhiszik. Ha egy orvos, vagy egy közgazdász nyilatkozik, áhítattal csüggnek ajkain. A brókereknek akkor is újból 'bedőlnek', ha már többször tévedtek.
Mikor egy összegányolt alkatrészkupac teljesítményét megbecsüljük, kellő fenntartással kezeljük e becslést, de ha 'szakértők' hasraütéseit '...a visszaesés elérheti a n+1 százalékot...', vagy '...az árfolyam átlépheti a lélektani X-ezres árfolyamot...', netalán '...nem elképzelhetetlen ezmegaz és ekkor ígymegúgy...'. Ezeket a hasraütéseket ráadásul szépen lehet kalibrálni. 100 szakértőnk mond egy számot, valószínűleg egy eltalálja. Micsoda zseni!! kiáltunk fel, de ha a lottó ötös elnyerőjét zseniznénk le hülyének néznének. Joggal.
Van még két pszichológiai tényezője is ennek a cirkusznak. Az egyik főszám a Töprengő Bohóc. Síri hangot kijelenti, esetleg profétikusan világgá kürtöli kiötlött irányszámát, céldátumát. Elődjét nem ismételheti, hiszen azt nem publikálja kutya sem, ezért nagyobbat/kisebbet mond, egy, két vagy három lépcsővel arrébb jelöli a célt.
A médiában a pasztel szín sem divat. Harsogni kell, minden csoda vagy katasztrófa, közte semmi.
Nagyon jól emlékszem, hiszen megvannak az újságok, hogy ugyanazok, akik tavaly nyáron 210 forintos eurót vízionáltak tartósan!, egy szóval nem említették két hónappal később fiaskójukat.
A hitelminősítők is egymást tiporva módosítják véleményüket, mintha semmi közük nem lenne a negyed- félévvel azelőtt publikált besorolásukhoz. Ha egy mérnök tervez valamit félre, bizony keményen felelősségre vonatik. Ha egy hitelminősítő téved, 'rossz napja volt szegénynek'. Ébredjünk már rá, hogy a hitelminősítő (de behelyettesíthető egyéb pénzügyi guru-val is) meztelen! Ne bízzuk hentesre az operációt!
Dehát nem csinálhatunk mindent személyesen, nem néhetek személyesen utána a Rio Tintótol a koreai wonig, a winnipegi olajfinomítótól a La Roche-ig mindennek, nem beszélve a bulgár hároméves kamatozó kincstárjegy kockázatáról. Bizony ez igaz, ez a kérdés más dimenziókba vezet.
Legközelebb teszünk egy ilyen csillagugrást...(csodavárók ne reménykedjetek)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése