2010. március 14., vasárnap

Eredeti gondolat .

Aggódnak a bűnüldöző szervek az eredetiségvizsgálat szabályainak enyhítése miatt: az elmúlt évben módosított szabályok szerint az Európai Gazdasági Közösségből és Svájcból behozott autók esetén nem feltétele a forgalomba helyezésnek a kötelező eredetiségvizsgálat. Gondolom azért aggódnak, mert azt hiszik, hogy több lesz a lopott, vagy bizonytalan eredetű kocsi az utakon. S még az is lehet, hogy ezek a könnyebben behozott gkj-k között több lesz az ebül szerzett.

Tény és való, az eredetiség vizsgálat díja egy lopott kocsira vetítve 4-5 millió forint közé esik, látható, hogy jó biznisz. (Mármint az eredetiség vizsgálóknak, meg a „program-fejlesztőinek”).

Az is tény, hogy akár a családon belüli értékesítés, akár jó ismerőstől való vásárlás, akár eddig a cégben használt jármű magánosítása során az a 17-22 ezer forint egyértelműen kidobott pénz a vevőnek, csak az államháztartás feneketlen kútjába öntött pénz.

Az is tény, hogy a Verseny Hivatal nehányéves tanulmánya (ami ugyan zömmel a vizsgálat díjának indokolatlanul magas szintjével foglalkozott), azt is megállapítja, hogy nincs arányban a cécó az eredménnyel. A tanulmány hatását könnyű megállapítani: nulla.

Megint sikerült tehát egy olyan intézkedést hozni, mely az alap-problémát még csak nem is ugatja, cserébe tényleg rontja a meglévő ellentmondásos helyzetet.
Valaki okos egyszer világgá kürtölte, hogyha adnánk egy csimpánznak egy írógépet és kvázi végtelen időt, előbb-utóbb lepötyögné Shakespeare összes művét (is). Hát, most még csak itt tart…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése