2010. március 4., csütörtök

Porhintés .

Sírjak, vagy nevessek? A Levegő Munkacsoport (igaz gyászkeret nélkül) közzétette, hogy az év 57. napján bekövetkezett a jóvátehetetlen, a tragikus, a szörnyű… 35. nap. Ez ugyi az a határszám, ami után a gaz várost be kell tiltani, fel kell szántani, a helyét sóval behinteni. Akarom mondani ez utóbbi elmaradhat, hiszen ez növeli a porszennyezést, s aztán jön a 36. és további piszok poros nap.

Az Európai Bizottság 2009 júliusában elutasította Magyarországnak azt a kérelmét, hogy kapjon haladékot a PM10 napi egészségügyi határértékének (köbméterenként 50 mikrogramm) betartására Budapesten (érdekes, hogy amatőr légszennyezési táblázatfigyelés szerint rendszeresen Sashalmon a legmagasabb a porzás). Azt is írják: „Az a tény, hogy immár az év első két hónapjában sem tudtuk betartani ezt az előírást, azzal a veszéllyel jár, hogy az Európai Bizottság súlyos büntetést szab ki az országra.”

Szerencsétlen chileiek és haitiak! Ha tudták volna, hogy határozatokkal lehet küzdeni a természet ellen, akkor biztos hoztak volna ilyet határozatot. Vagy legalább utólag, mint ahogy Xerxész tette, megkorbácsoltatták volna a tengert!
Mi (a magyar kormány) a porral kapcsolatban néhány héttel ezelőtt már megkaptuk az első komoly figyelmeztetést a Bizottságtól.

Egy szóval sem mondom, hogy örülök a pornak. Azt sem mondom, hogy nincs szerepe egyes légúti betegségek kialakulásában. Azt mondom viszont, hogy a betegségek kialakulásának nem EGYEDÜLI oka, ezért úgy beállítani, mint illetékes elvtárs butaság. Régen sokat szöszöltek úttakarítással, pedig nem is volt rá szovjet határozat. Való igaz, ha az utak szélén, a tömegközlekedési villamosok! sínjei között időnként (sűrűn) a por fel lenne takarítva, kevesebbet hordana ide-oda a szél.
Nem elemzem a munkacsoport további porhintését, a jelentés vége megható: „Mindezen okok miatt a Levegő Munkacsoport ismételten sürgeti a Fővárosi Önkormányzatot és a kormányt, hogy biztosítsa mindannyiunk számára a jogszabály által előírt levegőminőséget.”

A munkacsoport pedig most szüntesse meg a belvizet, nyáron pedig gondoskodjon az aszályos területek vízellátásáról. (A Szaharára addig is borítson védőfóliát, mert rengeteg port fúj onnan a szél Európába).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése