2009. január 7., szerda

Ami a csövön kifér

Tegnap este megjártuk a varázslót. A panasz ugyan hasfájás volt (kinek nincs?), a hasfal megtapogatás ugyan kimaradt, de a torok lámpázás feltételes eredményt hozott: "van egy kis pír, biztos az húzódott le..". Lehet. Lehet, hogy fejre kellett volna a srácnak állnia, akkor "kipottyan" a bűnös fertőzés. Így tehát nem tudjuk hogyan előzhetnénk meg a legközelebbi hasonló fertőzést. Hazaérve visszaköszönt a megelőzés kérdése. Már azt hittem a tévém is gázüzemű, mert még abból is gáz folyt. Illetve a gázhiány. Érdekes, hogy mi mindenből tudunk politikai kérdést csinálni. Őseink a téli tüzelőt uralkodótól függetlenül bekészítették, amikor közelgett a cudar idő. Nekünk is az a dolgunk manapság, hogy betárazzunk. Nem a kalasnyikovba, a gáztározókba. Teljesen felesleges a nagyhatalmak marakodása közé állni. Tájékoztatni kell a lakoságot a helyzetről, és takarékosságot kérni, adott esetben kényszeríteni. Ennyi a teendő pillanatnyilag. Hosszabb távon csökkentendő a függés egy oldaltól. A függés csak úgy csökkenthető, ha nagymértékben önellátó vagyok. Lehetne itthon nagyobb atomerőművi kapacitásunk, amihez a tüzelőanyagot könnyebb tárolni (Bátaapáti már beindult). Sok korszerű, akár a paksinál kisebb (egység)teljesítményű blokkot lehetne üzembe helyezni. Nem holnap, ez tény, de 5-7 éven belül igen. Szinte biztos, hogy a francia atomipar még üzletileg is hajlandó lenne beszállni. A napkollektorok támogatása zömmel a nyári gázfogyasztás csökkenése irányába hatna, (ekkor ugye fel lehet tölteni a tározókat).
A hőszivattyú gyártás a gépiparban lehet kicsit túlélni, a telepítésével az építőipari dolgozók profitálhatnak. A hőszivattyú mai napság zömmel ugyan villannyal megy, de még ha ezt a villamos energiát gázzal állítják is elő, akkor is kb. a negyede a gázszükséglet, mint közvetlen fűtési felhasználásnál.
Párhuzamosan a csaknem önellátás felé haladással, a takarékosság a másik irányvonal. De nem esztelenül! Az izzólámpák kitiltása életünkből egyik példája az átgondolatlan, de még inkább az atyáskodó gondoskodásnak. (Jó kis összefoglaló van erről a www.magyar-mérnök.hu-n. Így ékezettel! De ékezet nélkül mernok-ként is megy)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése