2009. január 18., vasárnap

Csak pontosan, szépen...

Boldog békeidőkben, gyermekkoromban Sziráki Bandi bácsi tanította a fizikát. Külsőre is, mentalitásra is hasonlított a sokak által ismert Öveges professzorhoz. Korát megelőzve szabályosan felszerelt kerékpárral járt Kispesti lakásáról oktatni a tudatlan ifjuságot. Bevett szokása volt év elején a füzetünkbe felíratni egy József Attila idézetet: "Dolgozni csak pontosan szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes". Lehet, hogy nem is ismerte a töredék elejét "Ne légy heves! Bár munkádon más keres, dolgozni csak...", de az is lehet, hogy nem akart kétségeket ébreszteni bennünk. Azóta az is megtanulta az első sorokat, aki sosem olvasott József Attilát.
Napjainkban Tv, rádió, újság, internet oktat öreget, fiatalt. Szándékosan nem írtam médiát, mert még az utóbbi tíz év sem volt elég sok riporternek, bemondónak, riportalanynak, hogy megszokja; a média többes szám, egyes számú alakja médium. Médiumokról meg legfeljebb akkor szólunk, mikor több "halottlátó" gyűl egybe. Lassan-lassan javul a helyzet e téren.
Nem javul viszont a pontosság terén. Ugyanezen bemodók, riporterek és riportalanyok fontoskodva, homlokráncolva hintik szerte a világba a százalékpont kifejezést. Szerencsétleneknek senki nem meri megmondani, hogy a százalékpont század százalékot jelent? Kívánom, hogy nekik tényleg tíz százalékponttal csökkentsék a járulékukat, én jobb szeretném a tíz százalékot. Így egyszerűen. Az sem mindegy, hogy mire vetítünk. Ha 20 százalékot csökkenetek 10-el, 10 százalék marad. Ha tíz százalékával, akkor 18 marad. Ha tíz százalékponttal, akkor 19,9 a végeredmény. "Mondd, te kit választanál?"
Városi legenda szerint a New York Times egy nagyon fontos kiadása közel hat órát késett, mert a szerkesztők nem tudtak megállapodni egy szó helyesírásában. Inkább lemaradtak a híradással, de nem engedték lerombolni a róluk kialakult képet, miszerint ők a mértékadók helyesírásban. Sajnos ettől az állapottól csak távolodunk. (Remélem nem írtam sok hibával...)

2 megjegyzés:

  1. Azt írja a Wikipédia a százalékpontról,hogy: "...Százalékban kifejezett adat változását azért nem célszerű százalékban kifejezni, mivel ekkor kétféleképpen is értelmezhető az eredmény. Amikor például egy 5%-os kamat 2%-os növekedéséről beszélünk, nem egyértelmű, hogy 5,1%-ra vagy 7%-ra gondoltunk.

    Ugyanakkor, ha azt állítjuk, hogy az 5%-os kamat 2 százalékponttal emelkedett, egyértelmű, hogy 7% lett az új érték."

    Na, most akkor nem inkább 5,2 százalék az új érték?

    VálaszTörlés
  2. Nem szóltam volna...
    Bölcs maradtam volna. Bizony alaposan összekevertem a bázisponttal. Az ér ti. egy század százalékot. Ha százalékos érték változását akarjuk kifejezni, akkor használatos s így nem keverhető, hogy most a százalék százalékáról beszélünk e.

    VálaszTörlés