2009. január 10., szombat

Riadó! Szmogriadó!

Meg vagyok nyugodva. Velem oszt nem szúr ki a főpolgármesteri hivatal! Van egy 15 éves páros rendszámú, és egy fiatalabb páratlanos autóm. Nem dicsekvésből mondom, a kettő együtt is egy használt kisközép kategóriásat ér, de céljaimnak tökéletesen megfelel. És így még használni is tudom, ha muszáj. (Egyébként bérlettel tömegközlekedek). Nagylányomnak szerencsére csak jogosítványa van, autója nincs. Sajnos? tévét sem néz, barátjával együtt nem értékeli sokra a mai kínálatot. Így tehát nincs is tudomása arról, hogy szmogriadónak nézünk elébe. Most még ugyan nem kapunk állítólag büntit, épp elég baj, ha esetleg buzgón leállítanak. Biztosan sokan ébrednek holnap is tudatlanul, fogalmuk sem lesz esetleg, hogy magukat és másokat sodornak életveszélybe a kocsi beindítással.
Persze holnap még csak tájékoztatási fokozat lesz. Kisbíró fogja kidobolni, miközben riksával viszi valaki utcáról utcára? Hogyan bizonyosodunk meg róla, mindenki tudomással bírt a korlátozásról? Kié a bizonyítási kényszer? Ez volt az indulási oldal. De van érkezési is. Életszerűen a városhatáron peches sorstársaink leteszik autójukat, taxiba ülnek (arra nem vonatkozik a matematika, buszsávban is spacírozhat vajon miért), dolguk végeztével kihajtatnak kipányvázott járműveikhez, s nagyot sóhajtva hazakocognak. Azért furdalja az oldalam, honnan tudjuk, hogy a szálló port, ami most a riadalom oka, azt a gépjárművek kipufogójánál lehet hatékonyan korlátozni?
Gond most is csak a porral van, az üvegház hatást okozó gázok úgy látszik nem játszanak. Meg is van a hatása! Olyan nagy a globális felmelegedés, hogy szerte Európában csaknem 25 éves hidegrekordokat mérnek! Minden gúnyolódástól mentesen: a lakásukban meg külterületen megfagyottaknak nehéz lenne a globális felmelegedéstelmagyarázni. Igaz, melegrekordok s születtek nyáron. Gyermekkoromban még azt tanultam, mérsékelt égövben , kontinentális éghajlat alatt élünk, aminek a meleg nyár, hodeg tél a jellemzői. Egyébiránt azok a melegrenkordok, amik nyáron rendültek meg, nem fogják elhinni, az 1930-as évek elejéről származnak. Csak emlékeztetőül, akkor éppen egy hosszú gazdasági válság, termelésvisszaesés után voltunk. Akkoriban mi okozott globális felmelegedést?
Ilyen gázhiányos állapotban jól jönne egy enyhe tél. Biztos nem vagyok egyedül véleményemmel: mikor azt látom, hogy az energiaügyi miniszter személyesen tüsténkedik a meteorológiai intézetnél, valamelyik központi gázelosztónál, hirtelen megrémülök. Ha a legfőbb döntéshozó most tájékozódik arról, hogy is működik az általa felügyelt és irányított rendszer, nem fogok merni ráülni a metróra. Esteleg a vezető most tanulja a szabályzatot? Eddig milyen területen ügyködött a buzgó fiatalember? Frissen a helyszínen szerzett információit ugyan lelkesen megosztja a média jelenlévő képviselőin keresztül, én azonban nyugodtabb lennék, ha íróasztala mögül biztatna; ne aggódj, számítottunk erre és erre az eseményre, ezt és ezt fogjuk tenni. Nem a legfelső irányítónak kell szaladgálnia, mint annak a bizonyos kasztrált ebnek, hanem a végrehajtó szakiknak. Nem tehetek róla, ilyenkor mindig erősödik az a meggyőződésem, hogy a rendszer működne miniszter nélkül is, talán egy gépi döntéshozó programnak jobban is hinnének az emberek. Mindenesetre nem látom csillogni a szakértelem magabiztosságát a szemében. Vagy csak irigykedek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése