2009. január 12., hétfő

Kiváncsiság=Klímaváltozás?

Hírét vettem, hogy Alex Wissner-Gross harvardi fizikus kutatása szerint (lábnyomkutató az úr, mármint az embernek a környezetén hagyott lábnyomatát kutatja), az egyéni internethasználat során egy átlagos keresés a Google-n 7 gramm CO2-t termel, míg egy kanna teához való víz felforralása 15 grammot. (ld: http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/article5489134.ece) A teavíz forralás sok magyarázatot nem igényel, Alex szerint a Google ker esés rengeteg energiát felemészt.
Nem akarom sok ijedt internetező környezetbarátomat riogatni, a Google egyből cáfolt, kimutatása szerint 0,2 g/keresés a helyes szám, ami ugyan szintén elég magas a napi 200 milliós kereséshez viszonyítva, de nem a világ vége.
Persze a propaganda gépezet is beindult mondván, hogy 2008-ban 45 M$-t költöttek tiszta energia kutatásra stb, stb.
Azért szép új világ vár utódainkra, ha a Harvard is ilyen fizikusokat, talán mérnököket bocsát ki. Csak remélem, hogy vicc az egész. Mert ha komoly isten irgalmazzon nekünk. Nem az elképzelt hatás miatt, mert abban nem hiszek, hogy helyes a számítása, (hacsak akkor nem, ha minden használatban lévő számítógép összes becsült fogyasztását keresésekre vetítette, akár arra használják, akár nem), hanem azért mert ezek után nem bízhatok majd semmi műszaki cikkben. Ha ilyen hozzáértők tervezik a repülőgépeket, továbbra sem merek ráülni. (Igaz eddig inkább az alkalom hiányzott, nem a mersz)
Mit várhatok ezek után a fíloszoktól??

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése