2009. január 5., hétfő

Dinamikus egyensúly

Történt pedig immár több mint 30 éve, matematika tagozatos gimnazistaként, hogy - egy ma már ismeretlen okból - irodalom órára helyettesíteni a kémia tanár kényszerült. Akik félték, megijedtek a pót szerves órától, akik nem, már készültek mással elütni az időt. Bogyó viszont, mert az volt dzsentri előéletű tanárunk nick neve nem önmagának kedvezett. Miután megtudta, hogy pillanatnyilag a romantikánál tanyázunk, zsebre vágta kezét, és a padsorok közt sétálva előadást rögtönzött a romantikus irodalomból. Nemcsak írók, színdarab címek repkedtek, de láttuk is a kort magunk előtt. Keze azért ki-kiröppent köpenye zsebéből, mert úgy elragadta hév, mikor percekig Rostand Cyrano-jából idézett: Fejből! Hja, könnyű volt neki, öt nyelven beszélt, biztos jó memóriája volt...
Huszonöt év múlva..
Szülői értekezlet kislányom iskolájában, ahol is szomorúan halljuk, régóta beteg a magyar tanár, a kémia tanár helyettesíti, tehát nem vesznek új anyagot hetek óta... Nehéz lenne valamit mesélni a tanulóknak Vörösmartiról egy diplomás embernek. Sajnos hasonló rosszul értelmezett büszkeség szól sok ember szájából: én humán beállítottságú vagyok, tehát nem kell tudnom a különbséget a teljesítmény és a feszültség között, és különben is írják le a mikrohullámú használati utasításában, hogy macskát nem szabad vele szárítani, meg vadászgörényt se, meg ... elég!!
Együtt élünk a technikával, használjuk az eszközöket. Ha nem tudjuk az alapokat érzékelni, az életünk egy szimulációs játékká válik, de nem lehet gond, mert új snitt, a doktorok helyrehoznak, hiszen csak ki kell választani egy pirulát vagy összevarrnak egy csodalézerrel, amiket a varázslók létrehoztak. Ahhoz szintén nem értek, hogy mi hogyan és miként hat.
Másokkal! előfordul, hogy a kocsiját nem úgy tervezték mint videojátékjában az autóját, és 100-al ütközve majd 6x átpörögve bennhalnak a roncsban. A mienk bírni fogja! Aztán mégsem. És mi sem.
Talán ha többet tudunk ezekről a valós folyamatokról, beáll egy dinamikus egyensúly köztünk és környezetünk között, tudjuk hogy mit követelhetünk a technikától és mit tartozunk betartani, hogy ne forduljon ellenünk, ne váljunk akár vétlen áldozatává.
Ebben a blogban ilyen nézőpontból próbálom a hazai jelenségeket, történéseket szemlélni. Bár most égetőbbnek tűnik kideríteni mi okozza a fiam hasfájását. Lehet, hogy fel kell keresnem egy varázslót?
TudÁkos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése